Manevrarea lămpilor sparte

Singura situaţie în care un consumator poate fi expus la mercur este aceea în care sticla lămpii se crapă sau se sparge. Dacă acest lucru se întâmplă, următoarele reguli ajută la minimizarea expunerii:

 1. Nu vă panicaţi! Nu uitaţi că o lampă fluorescentă conţine doar o cantitate foarte mică de mercur.
 2. Dacă lampa dintr-un corp de iluminat s-a spart , asiguraţi-vă că deconectaţi alimentarea electrică pentru a evita riscul de electrocutare.
 3. Având în vedere că mercurul se distribuie la nivelul solului, copiii trebuie să părăsească încăperea.
 4. Deschideţi ferestrele şi părăsiţi încăperea timp de cel puţin 15 minute. Dacă este posibil, permiteţi formarea unor curenți de aer în încăpere.
 5. Pentru a vă proteja de tăierea cu cioburile de sticlă trebuie să folosiţi mănuşi ori de câte ori le aveţi la dispoziţie.
 6. după ventilare, adunaţi bucăţile de sticlă mari într-un recipient etanş şi închideţi-l bine.
 7. Trebuie să duceţi recipientul cu resturile de bec la cel mai apropiat punct de colectare a reziduurilor de lămpi. Dacă trebuie să le păstraţi o perioadă de timp, vă rugăm să le ţineţi afară, dacă acest lucru este posibil.

Dacă lampa s-a spart pe o suprafaţă dreaptă (gresie, parchet, linoleum, PVC, parchet laminat):

 1. Colectaţi bucăţile de sticlă mai mici, de exemplu cu o bucată de carton.
 2. Ștergeţi cu grijă suprafaţa cel puţin de două ori cu prosoape de unică folosinţă, de uz casnic.

Dacă lampa s-a spart pe un covor:

 1. Este recomandabil să aspiraţi covorul cel puţin 5 minute, cu ferestrele deschise. Ulterior, aerisiţi camera timp de 15 minute şi repetaţi procedura cel puţin de două ori.
 2. Dacă este posibil, curăţaţi şi aerisiţi covorul afară (cel puţin o zi).
 3. Ştergeţi foarte bine duza şi îndepărtaţi imediat sacul sau curăţaţi bine recipientul de praf. Lăsaţi aspiratorul să funcţioneze afară cel puţin 15 minute.
 4. Toate materialele folosite (mănuşi, bucăţi de carton, prosoape de uz casnic, sacul de aspirator şi praful de pe aspiratorul fără sac) pot fi eliminate ca deşeuri menajere, dar trebuie să fie scoase imediat din zona locuinţei.
 5. Încăperea trebuie aerisită după ce toate resturile lămpii au fost eliminate.

Dacă ţineţi cont de următoarele aspecte veţi putea să luaţi o decizie informată:

 • Respirarea vaporilor de mercur este principala cale prin care mercurul pătrunde în corpul uman.
 • La temperatura camerei, mercurul este un lichid care se evaporă încet. Această evaporare se accelerează la temperaturi ambientale ridicate. Dacă o lampă se sparge în timp ce arde, de cele mai multe ori, mercurul este deja în formă de vapori.
 • În cazul unei lămpi sparte, aproape tot mercurul se va depune pe fragmentele de sticlă şi se va evapora în timp. Dacă eliminaţi aceste fragmente într-un coş de gunoi de afară, mercurul nu va rămâne în locuinţa dumneavoastră, dar a le lăsa într-un coş de gunoi în bucătărie este contraproductiv. De asemenea, mercurul de pe fragmentele de lămpi din sacul aspiratorului dumneavoastră se va evapora încet, indiferent de locul în care ţineţi şi în care folosiţi aspiratorul.
 • Ventilarea zonei afectate reduce considerabil nivelurile măsurabile de vapori de mercur.
 • Folosiţi lămpi fluorescente compacte de calitate, produse de OSRAM - astfel, puteţi fi siguri că conţinutul de mercur este mult sub limitele legale.

Pentru a ne asigura că instrucţiunile noastre de curăţare sunt corecte, OSRAM a ales o abordare ştiinţifică a acestui subiect. Departamentul de Mediu, Sănătate şi Securitate a efectuat un studiu intensiv de măsurare a contaminării cu mercur într-o încăpere în care a fost spartă o lampă fluorescentă şi au fost analizate mai multe variante de curăţare.

O notă privind metodele de eliminare a becurilor fluorescente compacte: Pe internet puteţi găsi o mare varietate de ghiduri publicate de instituţii distinse, în contradicţie unele cu altele. Această confuzie ne-a motivat să realizăm studiul menţionat mai sus. Rezultatele studiului ştiinţific au confirmat regulile descrise anterior, care sunt o versiune uşor modificată a Ghidurilor Energy Star. Cu toate acestea, puteţi citi aceste Ghiduri, precum şi altele, aici: